Uitleendienst voor erfgoed kunstenorganisaties
Voor sommige behoud- en beheerhandelingen is het handig om beroep te kunnen doen op gespecialiseerd materiaal. Er zijn in Vlaanderen en Brussel verschillende erfgoedspelers waar deze hulpmiddelen, tenzij anders vermeld, gratis ontleend kunnen worden. In eerste instantie zijn deze uitleendiensten gericht op de erfgoedsector, maar ze staan ook open voor kunstenorganisaties zolang er geen commerciële doeleinden zijn en het duidelijk is dat het over de zorg voor het cultureel erfgoed gaat. Hieronder ontdek je waar je terecht kan.
Inhoud
Uitleendienst Erfgoed (FARO)
Deze dienstverlening is gratis, maar je haalt het materiaal zelf af, draagt er goed zorg voor en brengt het tijdig terug. Zo kan iedereen ervan genieten. FARO en de onderstaande partners stellen een basisaanbod ter beschikking in verschillende uitleenpunten verspreid over Vlaanderen.
- Erfgoedcel Brugge
- Erfgoed Zuidwest, Kortrijk
- Erfgoed Viersprong, Oosterzele
- Erfgoedcel Waasland, Sint-Niklaas
- Erfgoedlab Antwerpen, Antwerpen
- Erfgoedcel Kempens Karakter, Herentals
- Zender, Sint-Martens-Bodegem
- Erfgoedcel Leuven
- ECRU Erfgoed, Genk
- Erfgoed Haspengouw, Sint-Truiden
Hoe materiaal aanvragen?
Via de website van uitleendiensterfgoed dien je een aanvraag in en verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden. Na bevestiging door FARO is je reservering definitief. Je ontvangt per e-mail een document waarmee je het materiaal kunt afhalen in het gekozen uitleenpunt (je hoeft als aanvrager niet tot het werkingsgebied van de gekozen Erfgoedcel te behoren; de Erfgoedcellen werken hier samen voor heel Vlaanderen). Bijkomend advies over de aanpak van je project is altijd mogelijk. Richt je vraag aan uitleendienst@faro.be.
Meld je aan (rechtsboven) en kies vervolgens een uitleenpunt, om specifieke producten te bekijken en te reserveren.
Wat kun je ontlenen?
- Fotografieset: maak eenvormige en kwaliteitsvolle digitale foto’s.
- Dataloggers voor temperatuur en relatieve vochtigheid: registreer het bewaarklimaat waarin erfgoedcollecties zich bevinden.
- Datalogger voor licht en uv: meet de lichtsterkte en straling waaraan erfgoed wordt blootgesteld.
- Museumstofzuiger: maak behoedzaam uw erfgoedcollectie schoon.
- Anoxieset: bestrijd op een veilige manier schadelijke insecten in erfgoed.
Hoe werkt het materiaal?
Je vindt een handleiding op de website van de uitleendiensten in Vlaanderen en Brussel.
Regionale erfgoeddiensten
Erfgoedcellen
Een groot aantal regionale erfgoedcellen heeft een uitleendienst voor erfgoedorganisaties uit hun werkingsgebied, voornamelijk met tentoonstellingsmateriaal, educatief en audiovisueel materiaal. Soms is er ook een museumstofzuiger, scanner, fotografieset of datalogger bij. Het overzicht van de erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel vind je hier.
Provinciale diensten
De meeste provinciale uitleendiensten hebben geen specifiek aanbod voor erfgoedzorg. Deze taak werd enkele jaren geleden immers overgedragen aan de Uitleendienst Erfgoed gecoördineerd door FARO (zie hoger). De provinciale uitleendiensten zijn meer gericht op de ondersteuning van evenementen. Een uitzondering is de provinciale uitleendienst van Oost-Vlaanderen waar Oost-Vlaamse onroerenderfgoedorganisaties terecht kunnen in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Roerend erfgoed, waartoe het erfgoed van kunstenorganisaties behoort, valt evenwel buiten het bereik van deze dienst. Een uitzondering wordt gemaakt in het geval van een calamiteit. Het aanbod vind je hier.
Vlaamse Gemeenschapscommissie
Cultureel-erfgoedbeheerders in Brussel kunnen gebruik maken van het museumspecifieke uitleenaanbod dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie / Erfgoedcel Brussel ter beschikking stelt in het kader van haar depotbeleid. Ook kunstenorganisaties kunnen gebruik maken van dit aanbod in het kader van hun collectiezorg. De catalogus omvat diverse meetinstrumenten, museumstofzuigers, een belichtingsset en fototent, scanners en audiovisueel materiaal. Let erop om je aanvraag minstens 7 werkdagen vóór de ontleningsdatum te sturen naar erfgoedbrussel@vgc.be.
De VGC heeft ook een algemeen Uitleenloket met audiovisueel materiaal, voertuigen, sport- en spelmateriaal voor socio-culturele activiteiten van Nederlandstalige organisaties in Brussel. Meer informatie vind je hier. Dit Uitleenloket vervult dezelfde functie in Brussel als de provinciale uitleendiensten in Vlaanderen.
Auteur: Christopher De Keyser (AMVB)