Digitaliseren van geluidsopnames en video's
Net als papieren documenten kan je ook analoge video- en geluidsopnames uit je archief laten digitaliseren. Dit is echter een complexe handeling die je het beste uitbesteed.
In deze tool leer je het volgende:
- Waarom is het beter om de digitalisering van video- en geluidsopnames uit te besteden?
- Welke gegevens moet je op voorhand registreren?
- Wat is meemoo?
In deze tool gaan we dieper in op het digitaliseren van analoge geluids- en video-opnames. Wil je meer weten over digitaliseren in het algemeen? Ga dan naar de tool Kwaliteitsvol digitaliseren van tekst- en beeldmateriaal. De algemene vereisten van een goede digitalisering (voldoende opslagruimte, beschrijving, reproductiekwaliteit en kwaliteit van het bestandsformaat) zijn ook hier van toepassing.
Inhoud
Besteed bij voorkeur uit
Het digitaliseren van dit soort materiaal is vele malen complexer dan voor tekstdocumenten of foto’s. Wil je dit kwalitatief doen, begin er dan liever niet zelf aan - tenzij je weet wat je doet - en kies voor een uitbesteding. Contacteer je TRACKS-partner. Zij kunnen je ondersteunen in je zoektocht naar digitaliseringspartners en helpen bij het opmaken van kwaliteitseisen en het opvolgen van kwaliteitscontrole.
Voor meer info over uitbesteden, lees de tool Een digitaliseringsopdracht uitbesteden.
Zorg voor voldoende opslagruimte
Stel je voor dat veel geld investeert in het digitaliseren van je video's en je bewaart ze op één harde schijf. En wordt je harde schijf gestolen? Of je laat hem vallen...
Er kan vanalles misgaan met je gedigitaliseerd archief. Zorg er daarom voor dat je digitale bestanden goed worden opgeslagen. Dit houdt minstens een goede back-upstrategie in. Zie hiervoor de tool Hoe maak je een back-up?
Wanneer je video’s digitaliseert, zorg er dan zeker voor dat je over voldoende opslagruimte beschikt om de moederbestanden van de video’s te bewaren. Die zijn enorm groot. Een video in het veelgebruikte moederformaat FFV1 kan al gauw 45 tot 50 GB per uur video opleveren! (Bron: Scart)
Beschrijf op voorhand
Een digitale reproductie waarvan je niet weet wat het origineel is en wanneer of door wie ze is gemaakt, verliest heel wat waarde. Documenteer daarom goed wat gedigitaliseerd is en waar het origineel zich bevindt.
Het verdient de voorkeur om de collectie die je gaat digitaliseren te registreren of te beschrijven voor je gaat digitaliseren. Een andere optie is dat je het doet tijdens het digitaliseren, maar zorg er voor dat je op voorhand goed hebt nagedacht over hoe je dat zult doen. De beschrijving kan je maken in een spreadsheet zoals Excel of - in het geval je daar kennis van hebt - een database. Gebruik liever geen Word of ongestructureerde tekstformaten.
Meer algemene info vind je in de tool Kwaliteitsvol digitaliseren van tekst- en beeldmateriaal.
Voor het registreren van video- en audiomateriaal dien je specifiek aandacht te hebben voor het formaat van je materiaal. Dit bepaalt immers het digitaliseringsproces en heb je dus nodig in je besprekingen met de leverancier.
Specifieke info over de registratie en beschrijving van audiovisueel materiaal vind je in de tool Het identificeren en beschrijven van audiovisueel materiaal. Hier geven we alvast de website Ken je drager mee, daarmee je zelf aan de slag kunt om het formaat van je video- of audiodrager te identificeren.
Meemoo
Mogelijk kom je als kunstenorganisatie in aanmerking om je audio- en video-opnames te laten digitaliseren door meemoo. Meemoo, Vlaams instituut voor het archief, ondersteunt organisaties uit het erfgoed- en podiumkunstenveld om hun audiovisueel materiaal te digitaliseren. Zij kunnen ook instaan voor de bewaring van de zware moederbestanden die videodigitalisering oplevert. Neem contact op met meemoo, of vraag om meer info bij een TRACKS-partner.
Als je in aanmerking komt voor digitalisering door meemoo, kan je met deze partner een samenwerking opstarten.
Meer lezen
Basisinfo
- Richtlijnen m.b.t. geluidsopnames digitaliseren
- Richtlijnen m.b.t. geluidsopnames digitaliseren
- kenjedrager.be
Rapporten meemoo
In een aantal rapporten van meemoo vind je belangrijke vaststellingen en conclusies uit verschillende digitaliseringsprojecten die in het verleden werden uitgevoerd. Ze kunnen nuttige referentiedocumenten zijn wanneer je zelf een digitaliseringspartner onder de arm wil nemen om een specifiek type drager te digitaliseren.
Ga naar de publicaties van meemoo (filter op de categorie digitaliseren).
Auteurs: dit artikel is oorspronkelijk gebaseerd op een tekst van Eline De Lepeleire (Het Firmament), herwerkt door Wim Lowet (Vlaams Architectuurinstituut) en Bart Magnus (meemoo).