VIAA en PACKED vzw

Wat?

Bezit jij ook nog cassettes, videobanden, filmrollen, vinylplaten of oude spoelen, en weet je niet wat je daarmee aan moet? Met deze tool kun je ontdekken wat je in handen hebt en informatie vinden over mogelijkheden voor bewaring en digitalisering. www.kenjedrager.be werd ontwikkeld door VIAA in samenwerking met PACKED vzw. VIAA verzamelt op deze website alle praktijkkennis uit de verschillende digitaliseringsprojecten van de laatste jaren.

 

Waarom?

De werking van VIAA is tot op heden gericht op het beeld en geluid dat bewaard wordt bij Vlaamse erfgoedinstellingen, archieven, musea, de mediasector en meerjarig gesubsidieerde podiumkunstenorganisaties. Dat betekent natuurlijk niet dat daarbuiten geen pareltjes te vinden zijn, bijvoorbeeld bij kunstenaars en kunstenorganisaties die vandaag niet tot de doelgroep van VIAA behoren.

Wanneer?

Je kan deze tool gebruiken wanneer je je archief in collectie(s) in kaart brengt of ze beschrijft. Tegelijk is de tool ook nuttig wanneer je op zoek bent naar basisadvies in verband met bewaring van analoog of digitaal audiovisueel materiaal.

Wie?

De tool is bedoeld voor iedereen die audiovisueel materiaal in handen heeft/krijgt. Voorkennis is niet vereist.

Hoe?

Met een beslissingsboom - gestoffeerd met foto’s en leuke weetjes - kom je te weten of wat jij in handen hebt een Video 2000, MiniDisc of misschien wel een Betacam is. Daarbovenop krijg je hulp bij het uitzoeken of de inhoud op de drager erfgoedwaarde heeft. Je vindt er ook enkele tips om het materiaal te bewaren en wordt op weg gezet voor het omzetten van je drager naar een digitaal formaat. Zo vind je op de website niet alleen richtlijnen voor een goede bewaring, maar ook een template die je gerichte vragen helpt stellen aan digitaliseringsfirma's. 

CC BY