Auteur: Sanne Van Bellingen (PACKED vzw)

  Wat zijn Creative Commons?

  Creative Commons-licenties en tools creëren een balans in het traditionele veld van ‘alle rechten voorbehouden’ dat het auteursrecht heeft gecreëerd. De combinatie van de tools geven iedereen, van individuen tot grote organisaties en instituten, een simpele en gestandaardiseerde manier om toestemming te verlenen om creatieve werken te gebruiken.

  Alle Creative Commons-licenties hebben belangrijke eigenschappen gemeen. Elke licentie helpt makers - we noemen ze licentiegever in onze tools - met het behouden van hun auteursrecht, terwijl het anderen toestaat om werken te kopiëren, distribueren en op andere manieren te gebruiken, tenminste voor niet-commerciële doeleinden. Elke Creative Commons-licentie zorgt ervoor dat licentiegevers de naamsvermelding voor hun werk krijgt die ze verdienen. Alle Creative Commons-licenties werken over de hele wereld en zijn geldig zolang het werk auteursrechtelijk beschermd is (ze zijn gebaseerd op het auteursrecht). Deze gemeenschappelijke eigenschappen zorgen voor de basis waaruit licentiegevers kunnen kiezen om additionele toestemming te verlenen over de manier waarop hun werk gebruikt wordt.

  Hoe werken de Creative Commons?

  Een Creative Commons-licentiegever beantwoordt een paar eenvoudige vragen bij het kiezen van een licentie.

  1. Mogen anderen commercieel gebruik maken van mijn werk?
  2. Mogen anderen mijn werk aanpassen?
  3. Als het werk aangepast mag worden, moet het dan onder dezelfde voorwaarden beschikbaar gemaakt worden? We noemen dit ‘GelijkDelen’, één van de mechanismes die helpt om open content te laten groeien. GelijkDelen is geïnspireerd op de GNU General Public License die gebruikt wordt voor veel opensourcesoftwareprojecten.

  Welke licenties bestaan er?

  1. Naamsvermelding - CC BY

  Deze licentie staat anderen toe om het werk te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren en om afgeleide werken te maken, zelfs voor commerciële doeleinden, maar uitsluitend wanneer jij vermeld wordt als maker. Dit is de meest vrije licentie. Aangeraden voor de maximale verspreiding en gebruik van gelicenseerd materiaal.

  CC BY

   

  2. Naamsvermelding-GelijkDelen - CC BY-SA

  Deze licentie staat anderen toe om het werk te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren, om afgeleid materiaal te maken en te gebruiken voor commerciële doeleinden – maar uitsluitend als jij vermeld wordt als maker en afgeleide werken onder identieke voorwaarden worden verspreid. Deze licentie wordt vaak vergeleken met de ‘copyleft’ vrije en open source software licenties. Alle nieuwe werken gebaseerd op jouw werken hebben dezelfde voorwaarden, dus alle afgeleide werken mogen ook voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Deze licentie wordt gebruikt door Wikipedia en is aangeraden voor alle materialen die voordeel hebben bij integratie binnen Wikipedia of soortgelijke projecten.

  CC BY SA

   

  3. Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken - CC BY-ND

  Deze licentie staat anderen toe het werk in zijn geheel te distribueren, zowel commercieel als niet commercieel, zolang het ongewijzigd is en de naamsvermelding regels worden toegepast.

  CC BY ND

   

  4. Naamsvermelding-NietCommercieel - CC BY-NC

  Deze licentie staat anderen toe het werk te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken dat op jouw werk gebaseerd is zolang dit geen commerciële doeleinden heeft en uitsluitend als jij wordt vermeld als maker. Afgeleide werken hoeven niet onder identieke voorwaarden te worden verspreid.

  CC BY NC

   

  5. Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen - CC BY-NC-SA

  Deze licentie laat anderen toe het werk te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken, zolang jij vermeld wordt als maker van het werk, het werk niet commercieel gebruikt wordt en afgeleide werken onder identieke voorwaarden worden verspreid.

  CC BY NC SA

   

  6. Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken - CC BY-NC-ND

  Deze licentie is de meest restrictieve van onze zes hoofdlicenties, deze staat anderen alleen toe om jouw werken te downloaden en delen met anderen, zolang ze het werk intact laten en niet commercieel gebruiken.

  CC BY NC ND

  CC BY