Wat?

Identieke dubbels en versies zonder toegevoegde waarde worden verwijderd uit archief en/of collectie(s).

Waarom verwijderen?

Overtollige ballast verwijderen maakt het eenvoudiger om overgebleven documenten en objecten te ordenen en toegankelijk te houden. Het kan bovendien kosten drukken. Het bewaren van fysieke of digitale archieven en collecties is immers duur. Denk bijvoorbeeld aan de kostprijs voor depotruimte, verpakkingsmateriaal, serverruimte en harde schijven. Zeker bij digitale documenten en objecten ontstaat wel eens een wildgroei aan verschillende versies van één document. Maak dus afspraken over welke versies bewaard worden.

Wanneer?

Dubbels verwijderen kan retroactief gebeuren, maar het is gemakkelijker en ook minder tijdrovend om het verwijderen te integreren in je dagelijkse werking. 

Hoe?

Hoe en welke versies en dubbels je kan verwijderen lees je in de tool Verwijder dubbels en versies zonder toegevoegde waarde. Voor je digitaal archief lees je in de tool Opschonen van het digitaal archief hoe je dubbels kan opsporen en je digitale klassement kan opschonen.

Resultaat

  • Identieke dubbels en versies die geen toegevoegde waarde hebben, zijn uit het fysieke en digitale archief en/of collectie(s) verwijderd.
CC BY-SA