17 mei 2018

Voici des fleurs is een groepstentoonstelling die doordrenkt is met de artistieke nalatenschap van Akarova (geboren als Marguerite Acarin, 1904 - 1999), een befaamde Brusselse kunstenares uit het interbellum die haar leven volledig wijdde aan muziek, dans, choreografie, schilderkunst en sculptuur. La Loge nodigt de hedendaagse kunstenaars Lili Dujourie, Anne Hardy, Pauline Curnier Jardin, Hanne Lippard, Caroline Mesquita, Jurgen Persijn & Ana Torfs, en Leen Voet uit om aan de zijde van Akarova hun werk te tonen en een vrije, open conversatie aan te gaan met haar ideeën en creatieve dynamiek.

Er zijn natuurlijk talloze manieren om met de kunst en Akarova's erfenis om te gaan, maar het is noch de ambitie, noch de missie van La Loge om te kiezen voor een historicistisch, documentair of archivaal antwoord. In plaats daarvan werd Voici des fleurs ontwikkeld met en door hedendaagse kunstenaars. Het is een poging om het potentieel van Akarova's archief te herwaarderen, en dat niet alleen als onderzoeksobject: La Loge wil de bezoeker vooral uitnodigen een duik te nemen in Akarova's schatkamer van levende materialen, de resten van een levendige artistieke praktijk.

In 1986 schonk Akarova, op 82-jarige leeftijd, een aanzienlijk deel van haar kostuums en decorontwerp aan de AAC/Archives d'Architecture Moderne. Uit die beslissing blijkt dat ze zich bewust was van haar nalatenschap en misschien zelfs de wens koesterde om de traditionele onderscheiding in disciplines te overstijgen en zichzelf binnen de bredere context van de beeldende en toegepaste kunst te plaatsen. Dertig jaar nadat Akarova de intuïtie had om haar archiefstukken te bewaren, blijft haar erfenis tot de verbeelding spreken.

Lees meer over Voici des fleurs, met werken van Akarova, Lili Dujourie, Anne Hardy, Pauline Curnier Jardin, Hanne Lippard, Caroline Mesquita, Jurgen Persijn & Ana Torfs, en Leen Voet

Voici les fleurs
Wanneer? 19/04/2018 - 30/6/2018
Waar? La Loge, Kluisstraat - rue de l'Ermitage 86, 1050 Brussel

Bron: La Loge