27 maart 2018

Wie niet op een andere planeet zat, moet het gemerkt hebben. Hugo Claus, één van de meest gewaardeerde auteurs in de Vlaamse literatuur, is tien jaar geleden overleden. Aanleiding genoeg voor heel wat Clausactiviteiten. Twee tentoonstellingen, in Bozar en Letterenhuis, springen in het oog omdat ze onder meer aan de slag gaan met archiefmateriaal.

Curator Hilde Van Mieghem dook voor de tentoonstelling Achter vele maskers in het Letterenhuis in het omvangrijke archief van Hugo Claus. De Koning Boudewijnstichting kocht het archief in 2015 aan en schonk het vervolgens aan Letterenhuis. 42 archiefdozen, 8 ringmappen en zes verhuisdozen werden geordend, beschreven en ontsloten in de online databank Agrippa. Aan de hand van foto's, manuscripten en citaten uit dagboeken, interviews, brieven, gedichten en romans, bouwt Hilde Van Mieghem een persoonlijk parcours op langs het leven en werk van Claus. Als kapstokken voor de tentoonstelling gebruikt ze twee hoofdthema's: oorlog en liefde. Achter vele maskers loopt van 17 maart tot 1 juli in het Antwerpse Letterenhuis (www.letterenhuis.be)

In Brussel stelde curator Marc Didden een tentoonstelling samen die niet zozeer over, maar voor Claus is bedoeld. Net zoals in de Antwerpse tentoonstelling overschaduwt het persoonlijke verhaal van de curator de literatuurwetenschappelijke analyse. Hugo Claus, Con Amore gaat over Diddens liefde voor Claus en toont zowel archiefbeelden, foto's en tekstfragmenten als kunstwerken (van o.a. Appel, Ensor, Borremans, Dillemans,…). Lannoo geeft een tentoonstellingscatalogus uit, waarvan je hier een voorsmaakje krijgt. De tentoonstelling loopt van 28 februari tot 27 mei in de Brusselse Bozar (www.bozar.be).