19 april 2018

Waardevol audiovisueel erfgoed digitaliseren is niet enkel belangrijk om het te preserveren, het opent ook de mogelijkheid om het (opnieuw) te tonen aan een publiek. Ottone, Ottone, de dansfilm van Walter Verdin uit 1991 op basis van de gelijknamige productie van Rosas, wordt tussen 19 en 28 april drie maal vertoond in Cinema Zed (Leuven).

In de eerste helft van 2015 hebben Het Firmament, Kunstenpunt en PACKED vzw een inventaris gemaakt van de audiovisuele en digitale archieven in de podiumkunstensector, o.a. bij dansgezelschap Rosas. Nadien is VIAA begonnen met de digitalisering van een grote groep van die archieven. Eén van de video's die werd gedigitaliseerd is Ottone, Ottone (Walter Verdin, 1991). Het resultaat wordt vertoond in Cinema ZED in Leuven op 19/4, 26/4 en 28/4. Het is een uitgelezen kans om deze hedendaagse klassieker te (her)ontdekken.

PACKED vzw deed de afgelopen weken samen met kunstenares Ana Torfs ook de kwaliteitscontrole van een andere video over dansgezelschap Rosas die door VIAA werd gedigitaliseerd: Mozartmateriaal (Jurgen Persijn en Ana Torfs, 1993). Het resultaat van de digitalisering zag er, net als bij Ottone, Ottone (Walter Verdin, 1991), fantastisch uit!