Benieuwd hoe we je verder kunnen bijstaan in je archief- en collectiezorg? Hieronder lees je hoe we TRACKS dichter bij de kunstensector brengen. Heb je vragen of wil je samen iets organiseren, neem dan zeker contact met ons op!

Verslag studienamiddag en panelgesprek rond archiefzorg in de beeldende kunst

Op maandag 18 juni organiseerden M HKA, Archiefbank Vlaanderen en PACKED vzw een studienamiddag en panelgesprek rond archiefzorg in de beeldende kunst. De titel "Volgens de regels van de kunst. Over de zorg voor kunstarchieven" gaf al aan dat de kunstenaar en de archivaris soms parallelle en soms botsende belangen hebben. Hoe begin je als beeldende kunstenaar aan archiveren, en met welk doel? Wat behoort tot zo'n archief en wat is het nut om dit te bewaren? Hoe bewaar je best en waar kan je met vragen terecht?

TRACKS op Nederlandse missie. Verslag workshop voor cultuurmakers (09/10/2017)

Op dinsdagmiddag 26 september organiseerde DEN in Den Haag een workshop digitale bewaring speciaal voor cultuurmakers. Een twintigtal deelnemers verzamelde zich in de Koninklijke Bibliotheek om meer te horen over digitalisering en ervaringen uit te wisselen. Het publiek was divers, van zelfstandig kunstenaars tot medewerkers van theatergezelschappen tot erfgoedprofessionals. De workshop was georganiseerd door DEN in samenwerking met PACKED, de Vlaamse zusterorganisatie van DEN.

Verslag TRACKS-ontmoetingsmoment 2017

22 JUNI 2017

Voor de vierde maal organiseerde PACKED vzw in samenwerking met de partners uit het TRACKS-netwerk een ontmoetingsnamiddag omtrent archief- en collectiezorg in de kunstensector. Een zwoele namiddag in het Gentse Muziekcentrum De Bijloke zorgde niet enkel voor transpiratie maar ook voor veel inspiratie. Naast kunstenaars en kunstenorganisaties waren er ook heel wat aanwezigen uit het erfgoedveld

TRACKS ontmoetingsmoment op 22/6 in De Bijloke (Gent)

Het vierde TRACKS-ontmoetingsmoment vindt plaats op donderdagnamiddag 22 juni in het Gentse Muziekcentrum De Bijloke. Samen met de partners uit het TRACKS-netwerk nodigt PACKED vzw de kunstensector uit om ideeën op te doen, goede praktijken te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en plannen te smeden met betrekking tot archief- en collectiezorg. We combineren een plenair gedeelte met kleinere tafelsessies, waarbij de dialoog en de uitwisseling tussen de aanwezigen centraal staat.

Schrijven op Wikipedia over dans in Brussel

Hoewel Brussel het mekka van de hedendaagse dans wordt genoemd, is het vrij triest gesteld met de informatie die we erover terugvinden op Wikipedia, de meest geraadpleegde encyclopedie ter wereld. PACKED vzw en Het Firmament constateerden die lacune en vonden met Wikimedia België een geschikte partner en met de Dag van de Dans een gepast moment om daar verandering in te brengen. Geïnspireerd door binnen- en buitenlandse voorbeelden besloten we om het schrijven van artikels te stimuleren en te begeleiden door edit-a-thons te organiseren. Op 22 en 29 april legden we ons toe op meer en betere informatie op Wikipedia over dans in Brussel.

PACKED en Het Firmament organiseren Wikipedia edit-a-thon over Brusselse dansscene

Brussel wemelt van de bekende en minder bekende dansers, choreografen, gezelschappen en dansscholen. Internationaal staat onze hoofdstad bekend als een 'Mekka van de dans'. Toch vinden we slechts weinig of onvolledige informatie over deze rijke dansscène op Wikipedia, de meest geraadpleegde encyclopedie ter wereld.

Terugblik op recente TRACKS-loketactiviteit

Kunstenaars en kunstenorganisaties gebruiken de informatie op www.projecttracks.be om zich te laten inspireren over de omgang met hun archief en collecties. TRACKS is echter meer dan een website met richtlijnen, tools, praktijkvoorbeelden en nieuws. Naast het jaarlijkse ontmoetingsmoment dienen de TRACKS-partners de kunstenspelers ook doorlopend van advies.

Verslag TRACKS-ontmoetingsmoment 2016

23 juni 2016

PACKED vzw organiseerde in samenwerking met alle partners uit het TRACKS-netwerk op 23 juni 2016 een derde ontmoetingsmoment omtrent archief- en collectiezorg in de kunstensector. Het verslag vind je nu online.

Workshops digitale preservering voor kunstenaars en kunstenorganisaties

mei - juni 2016

Op 24 mei en 13 juni organiseerde PACKED vzw een workshop over digitale preservering voor kunstenaars en kunstenorganisaties. De workshop bestond uit twee sessies en vond plaats bij STUK. Tussen de twee sessies door kregen de deelnemers de opdracht om na te denken over digitale duurzaamheid binnen hun eigen praktijk.

Inventarisatie van audiovisuele en digitale archieven in de podiumkunstensector (update)

maart 2015 - mei 2016

In de lente van 2015 namen Het Firmament, Kunstenpunt en PACKED vzw het initiatief om een inventaris te maken van de audiovisuele en digitale archieven in de podiumkunstensector. Ongeveer 170 podiumkunstenorganisaties werden in het kader van deze inventaris gecontacteerd. De nadruk lag hierbij voornamelijk op podiumkunstenorganisaties die vandaag structureel worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. In de zomer van van 2015 stelden we een eerste stand van zaken voor van deze inventarisering. Tijdens de eerste maanden van 2016 hebben we de cijfers verder aangevuld, vooral onder impuls van Het Firmament. We hebben nu ook cijfers gekregen van Theater Antigone, A Two Dogs Company, Compagnie Cecilia, Comp.Marius, Danscentrum Jette, De KOE, deTijd, SKaGeN, Studio Orka, Troubleyn, Voetvolk en Theater Zuidpool. Damaged Goods, De Werf (Brugge) en Malpertuis hebben hun inventaris die werd opgemaakt in 2015 verder aangevuld.