Workshops digitale preservering voor kunstenaars en kunstenorganisaties

Op 24 mei en 13 juni organiseerde PACKED vzw een workshop over digitale preservering voor kunstenaars en kunstenorganisaties. De workshop bestond uit twee sessies en vond plaats bij STUK. Tussen de twee sessies door kregen de deelnemers de opdracht om na te denken over digitale duurzaamheid binnen hun eigen praktijk.

Foto vrijgegeven onder CC0

Foto vrijgegeven onder CC0

In de eerste sessie werd het verschil tussen digitale en analoge preservering uitgelegd en kwamen de basisprincipes met betrekking tot digitale preservering aan bod. Vier bedreigingen om digitale bestanden voor lange termijn te bewaren werden hierbij geĆÆdentificeerd: verouderde technologie, onbetrouwbare dragers, rechten en omvang en beheer; maar ook zeven strategieĆ«n om die bedreigingen tegen te gaan kwamen aan bod.

Na de eerste sessie werden de deelnemers verplicht om te kijken naar de eigen praktijk. Welke bedreigingen zagen zij en hoe zouden ze die bedreigingen aanpakken? Dit huiswerk vormde de basis voor de tweede sessie.

Tijdens de tweede sessie werden vervolgens de vragen, problemen en bedreigingen besproken en zochten we gezamenlijk naar oplossingen.

Je kan de presentaties van de workshop hier bekijken:

Ervaar je zelf problemen? Heb je advies nodig m.b.t. digitale preservering? Contacteer ons.

Deel dit artikel:          

TRACKS is een samenwerking tussen deze partners: