Projectoproep rond nalatenschappen van kunstenaars

Bron: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/nieuws/projectoproep-rond-nalatenschappen-van-kunstenaars

Bron: https://www.vlaanderen.be/cjm/nl/nieuws/projectoproep-rond-nalatenschappen-van-kunstenaars

Een eerste generatie hedendaagse kunstenaars sluiten hun oeuvre af. Maar hoe gaan we om met wat ze nalaten? Hoe borgen we hun archieven, collecties of praktijken? Om daarover meer kennis en expertise te vergaren, wil de minister van Cultuur via een eenmalige oproep projecten ondersteunen die aan de slag gaan met die nalatenschappen, het zogenaamde kunstenerfgoed.

We zitten in een periode waarin heel wat kunstenaars uit de 20ste eeuw hun oeuvre afsluiten. Kunstenaars en kunstenorganisaties laten bijzondere zaken na, denk maar aan archieven, collecties of praktijken. De zorg voor die nalatenschappen verdient bijzondere aandacht en begeleiding.

Hoewel het Vlaamse cultuurbeleid archiefzorg in de kunstensector aanmoedigt, blijven de uitdagingen groot. Er is nood aan meer expertise en kennis, zowel rond het omgaan met nalatenschappen als het borgen ervan.

De voorwaarden in een notendop

Kunstenaars, organisaties en erfgenamen die een pilootproject rond nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars willen opzetten, kunnen daarvoor subsidies krijgen. Het moet gaan om kunstenaars die betrokken zijn bij het kunstgebeuren in de Vlaamse Gemeenschap. Samenwerking met een cultureel-erfgoedorganisatie wordt aangemoedigd.

De minister voorziet een budget van 340.000 euro. Met de oproep wil hij een divers aantal projecten aantrekken, zowel naar soorten aanvragers, kunstdisciplines als beoogde resultaten. Een subsidieaanvraag indienen kan tot uiterlijk 31 maart 2023.

Op vrijdag 17 februari is er een online infosessie over deze projectoproep. Heb je interesse? Schrijf je ten laatste op 15 februari in via deze link.

Deel dit artikel:          

TRACKS is een samenwerking tussen deze partners: