Brede coalitie van kunstorganisaties voor Hugo Roelandt Research Project

In overleg met Lydia Van Loock, Hugo's echtgenote, besloot de Antwerpse Academie het archief van de kunstenaar bij elkaar te houden en in te zetten als een platform voor onderzoek over de kunstenaar en performance-kunst in België. Het M HKA zal het archief bewaren en openbaar maken.

In overleg met Lydia Van Loock, Hugo's echtgenote, besloot de Antwerpse Academie het archief van de kunstenaar bij elkaar te houden en in te zetten als een platform voor onderzoek over de kunstenaar en performance-kunst in België. Het M HKA zal het archief bewaren en openbaar maken.
© Hugo Roelandt, courtesy of New Reform Archive

Hugo Roelandt

De Belgische kunstenaar Hugo Roelandt (Aalst 1950 - Antwerpen 2015) was één van de pioniers van de performance kunst in België in de jaren 70 en 80. Hij was een heuse 'artist's artist' die buiten de kunstmarkt opereerde en oog had voor de maatschappij. Door zijn visie op fotografie en performance kunst te combineren, evolueerde hij naar een persoonlijke mengeling van performance en installatiekunst waarvoor hij het label 'post performance' bedacht. De charismatische en energieke Roelandt werkte samen met vele kunstenaars in de loop van zijn carrière.

Hugo Roelandt schonk een deel van zijn nalatenschap aan de Koninklijke Academie van Antwerpen, waar hij les gaf aan de afdeling fotografie. In samenspraak met zijn partner Lydia Van Loock heeft de Academie besloten om het kunstenaarsarchief in zijn geheel te bewaren als een onderzoeksplatform rond de kunstenaar en de performancekunst in België. Het archief wordt dankzij Lydia Van Loock en de Academie geschonken aan het M HKA dat zijn kennis zal gebruiken om het te conserveren en toegankelijk te maken voor kunstenaars, studenten en onderzoekers, en voor het grote publiek dankzij het webplatform Ensembles.

Eveneens in de geest van de kunstenaar wordt een brede coalitie van organisaties gevormd om de kennis over en het publiek maken van Roelandts werk te bevorderen:

  • Objectif Exhibitions toont twee tentoonstellingen met werk van Hugo Roelandt. De eerste tentoonstelling Hugo Roelandt: Let's Expand the Sky – in Black and White loopt van 16 april tot 4 juni 2016, Antwerpen.
  • Argos neemt intiatief voor de digitalisering en de verdeling van een enorme hoeveelheid videobanden.
  • Ook het Middelheim Museum en Performatik Festival zijn van plan om enkele presentaties van Hugo Roelandt te realiseren.
  • M HKA organiseert dankzij het archief van Montevideo (in dezelfde periode als de tentoonstellingen in Objectif) twee documentaire tentoonstellingen over Montevideo, de alternatieve ruimte waar hij één van de oprichters van was.
  • Netwerk brengt i.s.m. New Reform Archive een hommage aan de performance kunstenaar. De tentoonstelling 'Hugo Roelandts - Post(ume) Getuigenis' focust op de kunstactiviteiten die hij in de jaren '70 en '80 realiseerde in zijn geboortestad Aalst en loopt van 23 april tot 18 juni 2016. Op 23 april vindt er een re-enactment plaats van de performance 'Creatie van een Stuk' (1978) door Maria Degrève en muzikanten Kwinten Callens, David De Corte en Nikolaas Van Droogenbroeck.

Bronnen

Deel dit artikel:          

TRACKS is een samenwerking tussen deze partners: