Archief in de kijker: Christian Kieckens

Samen met Archiefbank Vlaanderen zoekt TRACKS in 2015 en 2016 kunstenerfgoed om te registreren in Archiefbank. Samen plaatsen we ook een aantal archieven in de kijker waaronder nu het archief van architect Christian Kieckens.

Een deel van het archief kan je ook bekijken op de tentoonstelling "Het huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens" in deSingel.

Samen met Archiefbank Vlaanderen zoekt TRACKS in 2015 en 2016 kunstenerfgoed om te registreren in Archiefbank. Samen plaatsen we ook een aantal archieven in de kijker waaronder nu het archief van architect Christian Kieckens.
© Christian Kieckens, Architectuurarchief Provincie Antwerpen

Architect Christian Kieckens

Christian Kieckens (°1951) studeerde in 1974 af als architect en startte een gevarieerde carrière van ontwerp, onderzoek, onderwijs en een brede waaier aan culturele activiteiten. Tot zijn bekendste realisaties behoren de woning Van Hover-De Pus in Baardegem en het bedrijfsgebouw voor Drukkerij Sanderus in Oudenaarde. Voor zijn gehele loopbaan kreeg hij in 1999 de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur, de tweejaarlijkse prijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Nadat Christian Kieckens zijn kantoor in 2015 herorganiseerde, schonk hij zijn archief aan het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen (APA). Kieckens wil met de bewaring van zijn archief jonge generaties blijven inspireren.

Het archief toont de grote diversiteit van Kieckens' portfolio; van meubilair tot publieke ruimtes, van tentoonstellingen tot woonensembles. De projectdossiers, bestaande uit o.a. voorontwerpen, briefwisseling en lastenboeken, geven onderzoekers een kijk achter de schermen van zijn projecten en tonen hoe een idee zich ontwikkelde tot een ontwerp. Bijvoorbeeld het dossier over de bekende woning te Baardegem is in zijn geheel te onderzoeken.

Lees het volledige artikel op Archiefbank Vlaanderen.

Het archief kan je verder ontdekken op de flickr van het Architectuurarchief Provincie Antwerpen. De tentoonstelling "Het huis. De mentor. Het archief. Christian Kieckens", georganiseerd door het Vlaams Architectuurinstituut, deSingel Internationale Kunstcampus en het Architectuurarchief Provincie Antwerpen, is nog tot 5 juni 2016 te bezoeken. Op 24 april 2016, Erfgoeddag, is de expo gratis te bezoeken van 14 tot 18u. Voor meer info, zie de website van het Vlaams Architectuurinstituut.

Meer weten over de campagne Kunsterfgoed?

Alle informatie over deze campagne kan je vinden op de website van Archiefbank Vlaanderen

Wil je een archief registreren of weet je waar er kunsterfgoed bewaard is? Geef dan langs het aanmeldingsformulier de informatie hierover door.

Voor alle info kan je mailen naar nastasia@packed.be of info@archiefbank.be

Deel dit artikel:          

TRACKS is een samenwerking tussen deze partners: