Registeren in de Archiefbank

Registering your archive or collection in the Archiefbank Vlaanderen database is a simple and accessible way to greatly increase its public visibility.
In this article, you’ll learn:

  • What is Archiefbank Vlaanderen?
  • What information can you register in this database?

Wat is de Archiefbank?

Omroepinstallatie
Omroepinstallatie

De Archiefbank is een databank die gegevens verzamelt over archieven en collecties van personen, families, privaatrechtelijke verenigingen, organen, bedrijven en instellingen. Archieven en collecties van kunstenaars en kunstenorganisaties werden ook al opgenomen. Iedereen die wil, kan er zelf informatie over zijn archieven en/of collectie(s) invoeren.

Let op: De Archiefbank registreert enkel de archieven en collecties. Het fungeert niet als bewaarplaats.

Hoe registreren?

Weet je waaruit je archief en/of collectie bestaat en waar het zich bevindt? Heb je een beschrijving van je archief en/of collectie(s) op het niveau van collectie of archiefbestand gemaakt?

Dan kan je zelf je archief of collectie invoeren in de Archiefbank. Ga naar deze link en vul het invulformulier in. In het formulier vind je handige instructievideo's die je stap voor stap helpen. Via deze link kan je je archief of collectie invoeren in de Archiefbank: https://archiefpunt.be/account/invoeren. Wil je meer weten over het invoeren en bewerken van fiches? Kijk dan in de Kennisbank van Archiefpunt.

Wil je dat Archiefpunt de informatie voor je invoert? Vul dan het aanmeldingsformulier in. De medewerkers van Archiefpunt zorgen er dan voor dat je archief of collectie in de Archiefbank komt. Hier vind je het formulier: aanmeldingsformulier.

Tip: Heb je hulp nodig bij het registreren van je archief en/of collectie(s) in de Archiefbank? Neem dan contact op met Archiefpunt of een erfgoedorganisatie die rond jouw type erfgoed werkt.

Bekijk hier een aantal voorbeelden van beschrijvingen van kunstenorganisaties in de Archiefbank:

Share this article:          

TRACKS is a collaboration between these partners: