Beknopte handleiding voor het gebruik van KeePassXC

KeePassXC is de desktopvariant van KeePass.

Download en installeer KeePassXC

KeePassXC kun je gratis downloaden op https://keepassxc.org/download/. Als je KeePassXC downloadt, kun je dat doen voor verschillende besturingssystemen, o.a. voor macOS, Windows en Linux.

Gebruik je macOS, dan kies je hier de DMG installer.

Wil je KeePassXC gebruiken op een recente Windows-computer, kies dan voor de MSI of de EXE installer 64-bit. Voor oudere Windows-systemen download je beter de 32-bit versie. De portable versie van KeePassXC kan geopend worden zonder eerst geïnstalleerd te zijn; dat is interessant als je een computer gebruikt die niet van jou is en waarop je mogelijk geen administratorrechten hebt.

Als je Linux gebruikt, kun je de AppImage downloaden als je een portable versie wil van KeePassXC. Naast Linux, Ubuntu en Debian ondersteunt KeePassXC ook Fedora, OpenSUSE, Gentoo, Arch-Linux en CentOS. Download het pakket van de website of gebruik het commando dat eronder staat om KeePassXC via de package manager op je systeem te downloaden en in te installeren.

Aanmaak van wachtwoordendatabank en hoofdsleutel

Vooraleer je KeePassXC kunt gebruiken, dien je eerst een nieuwe wachtwoordendatabank te maken en een hoofdsleutel in te stellen. Die handelingen zijn op alle platformen ongeveer hetzelfde. Voor dit artikel gebruiken we KeePassXC geïnstalleerd op Ubuntu.

  • Open KeePassXC en kies de optie ‘Nieuwe database aanmaken’.
  • De software zal je verzoeken om een locatie te selecteren om de nieuwe lege databank op te slaan.

  • Na het opslaan van de lege wachtwoordendatabank zal KeePassXC in een nieuw menu vragen om een “Hoofdsleutel” in te stellen. Let wel: een wachtwoordmanager maakt het beheer van je wachtwoorden enkel veiliger als je hoofdwachtwoord voldoende sterk is.
  • Het wachtwoord dat we hier als voorbeeld gebruiken is “Amvddstmozs1605!”. Het is een afgeleide van het spreekwoord “Als men van de duivel spreekt, trapt men op zijn staart” met de toevoeging van een willekeurig cijfer “1605” en een “!”. Een computer zou er volgens de website howsecureismypassword.net een triljoen jaar over doen om het te kraken. Dat wachtwoord geef je in als hoofdwachtwoord. Het zal gebruikt worden om alle andere wachtwoorden te versleutelen in het databankbestand.

  • Na het aanmaken en versleutelen van je wachtwoordendatabank, kun je wachtwoorden beginnen toevoegen. Druk daarvoor op het icoontje van de sleutel met de groene pijl naar beneden.

  • Nieuwe wachtwoorden worden in het volgende scherm aangemaakt. Druk daarna op "Apply" of "Ok" en sla de wijzigingen op door in het menu via ‘Database’ op ‘Database Opslaan’ te klikken.

  • Zo ziet de gebruikersinterface van KeePassXC eruit na het opslaan van een wachtwoord. Hoe meer informatie je invult, hoe beter je later in je opgeslagen wachtwoorden kunt zoeken.

  • Als je je wachtwoord wil gebruiken, dan zoek je het op in de databank. Je kan zoeken op ieder veld dat je ingevuld hebt.

De wachtwoordendatabank wordt opgeslagen in een .kdbx-formaat op je computer of op een USB-stick. Het is een goed idee om zowel een kopie op te slaan op de computer die je dagelijks gebruikt als een kopie op een externe harde schijf als back-up. Die back-up vul je best regelmatig aan met de laatste nieuwe wachtwoorden die je hebt aangemaakt. Zo voorkom je dat je back-up verouderd raakt.

Je kan het .kdbx-formaat met je hoofdsleutel ook openen op andere computers waarop KeePassXC geïnstalleerd werd. Onderstaande screenshots werden zo gemaakt op een Apple-computer met macOS als besturingssysteem.

  • Wanneer je je wachtwoord wil gebruiken, kan je dat zoeken in de wachtwoordendatabank. Je kan zoeken op ieder veld dat je ingegeven hebt. Hier zoeken we op de naam die we aan het wachtwoord gegeven hebben.

Je gebruikersnaam vind je onder ‘Gebruikersnaam’. Je wachtwoord kan je op verschillende manieren kopiëren:

  • door middel van een rechtermuisklik en ‘Wachtwoord kopiëren’ te selecteren;

  • door op het blad met slot (achtste icoon van links) te klikken;

  • of je kan kiezen voor ‘Item Bekijken/bewerken’. Je krijgt dan een detail van het volledige record te zien.

  • Door op het oog naast het veld met ‘Wachtwoord’ te klikken, krijg je je wachtwoord te zien.

  • Met die gegevens kan je je vervolgens aanmelden op Dropbox.

TRACKS is a collaboration between these partners: