Beknopte handleiding voor het gebruik van Tusk

Het voordeel aan KeePass is dat je de databank op verschillende platformen kan gebruiken.

Voor wachtwoorden die je online gebruikt, is de browservariant Tusk de eenvoudigste oplossing. Het is een versie van KeePass die werd ontwikkeld voor de webbrowsers Chrome en Firefox en werkt als een extensie/add-on. De software laat toe om je eerder aangemaakte wachtwoordendatabankbestand (.kdbx) te openen in je webbrowser. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld wachtwoorden gemakkelijk in te vullen op loginpagina's van je internetaccounts.

Download en installeer Tusk

Je kunt Tusk downloaden via https://subdavis.com/Tusk/. Je zult worden doorgestuurd naar de officiële extensie/add-on-websites van Firefox of Chrome.

Voeg je wachtwoordendatabank toe

  • Het eerste dat moet gebeuren is je aangemaakt databankbestand opladen in de Tusk-extensie. De eerste keer dat je Tusk opent, is dat het eerste dat gevraagd wordt. Klikken op ‘Add a KeePass database file’ brengt je in de instellingen van de extensie.

  • Er zijn verschillende locaties beschikbaar vanwaar je jouw wachtwoordendatabank kunt opladen. In dit geval selecteer je de laatste optie om het .kdbx-bestand van je computer op te laden en te gebruiken via de browserextensie.
  • Je zult vervolgens zien dat wanneer je opnieuw op het Tusk-icoontje klikt, je de vraag krijg om het bestand met de wachtwoorddatabank dat je net hebt opgeladen, te ontgrendelen.

Online gebruik van je wachtwoordendatabank

  • Wanneer je naar een website gaat waarvoor je een wachtwoord hebt opgeslagen en op Tusk klikt om de gegevens in te vullen, zal de webbrowser een melding weergeven om de extra rechten die de extensie heeft gevraagd wel of niet te aanvaarden.

  • Door op ‘Toestaan’ te klikken vult Tusk de wachtwoorden aan. Wanneer je op ‘Weigeren’ klikt, betekent dat dat je de gegevens zult moeten copy-pasten op de loginpagina’s.

  • Als je naar een website surft waarvoor je wachtwoorden hebt opgeslagen en je hebt de extra rechten geaccepteerd, zul je zien dat Tusk het betreffende wachtwoord vindt. De gebruikersnaam en wachtwoord zullen worden ingevuld in de loginvelden op de website als je op de knop klikt met het icoontje van een toverstokje.


Auteur: Lode Scheers (meemoo), Nastasia Vanderperren (meemoo) en Rony Vissers (meemoo)

TRACKS is een samenwerking tussen deze partners: